Αξιολόγηση και ανάδειξη ποικιλιών σίτου για την παραγωγή νέων προϊόντων άλεσης με υψηλή διατροφική αξία

20 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Αλευριού

 

Τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Αλευριού, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου, το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ως συντονιστής φορέας του έργου GrWheat, επισημαίνει τη σημασία ανάδειξης των τοπικών ποικιλιών σίτου, ως μοχλός στήριξης της ελληνικής παραγωγής αλεύρων.

Το έργο GrWheat, με τίτλο «Αξιολόγηση και ανάδειξη ποικιλιών σίτου για την παραγωγή νέων προϊόντων άλεσης με υψηλή διατροφική αξία» αποσκοπεί στη σύνδεση της καλλιέργειας με τη βιομηχανία τροφίμων, με στόχο την παραγωγή ποιοτικών εξειδικευμένων προϊόντων άλεσης, αναδεικνύοντας και αξιοποιώντας τις κατάλληλα προσαρμοσμένες για τη Xώρα μας ποικιλίες σίτου, στις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες, με τα επιθυμητά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο του έργου, το οποίο βρίσκεται στην τελευταία φάση υλοποίησής του:

  • – έχουν αξιολογηθεί και επιλεγεί ποικιλίες με τα επιθυμητά χαρακτηριστικά,
  • – έχουν ολοκληρωθεί οι καλλιεργητικές δοκιμές,
  • – αναλύθηκε το DNA και παράχθηκε ποσότητα αλεύρων από τις εν λόγω ποικιλίες.

 

Τα αποτελέσματα του έργου κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες ανάγκες της Χώρας μας, όσον αφορά στην αυτονομία της αγροτικής παραγωγής, σε σχέση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις και την Κλιματική Κρίση.

To Δελτίο Τύπου σε μορφή pdf.

 

 

Gr Wheat

Αξιολόγηση και ανάδειξη ποικιλιών σίτου για την παραγωγή νέων προϊόντων άλεσης με υψηλή διατροφική αξία

espa

© 2022 GrWheat.gr, All Rights Reserved. Powered by The Smalls